NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Apple blijft de markt verrassen

  • 5/9/2018

  Apple blijft de markt verrassen

  Apple 00.jpg

  De voortekenen waren bepaaldelijk ongunstig. In de aanloop naar de presentatie van de kwartaalcijfers was toeleverancier TSMC met een voorzichtige guidance naar buiten gekomen. Het heette dat de vraag naar mobieltjes aan de bovenkant van de markt tegenviel. Analisten kwamen daarom tot de conclusie dat consumenten langer met hun oude toestelletje deden. Sommige veronderstelden verder dat de vraag in de belangrijke markten van India en China aan het teruglopen was, Ook werden er vraagtekens gezet bij de wijsheid om de iPhone X tegen een prijs van $ 1000 in de markt te zetten. Onder invloed van al deze negatieve geruchten ging  de koers van het aandeel Apple in april omlaag.

  Tim Cook, de ceo, was het absoluut niet eens met deze visie en hij haalde zijn gram, toen de cijfers over het afgelopen kwartaal naar buiten kwamen. Goed, de verkoop van het aantal toestelletjes groeide met een bescheiden 3% naar 52 miljoen, maar de opbrengst van al die verkopen steeg met 14%. De gemiddelde prijs van de gewraakte iPhone X steeg zelfs met gemiddeld $ 73 naar $ 728. Sterker nog, de dure IPhone X deed het beter dan de goedkopere IPhone 8 en 8 Plus. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurd is en het zal ook Tim Cook wel verrast hebben.

  Trouwens, iedereen was verbaasd over dit gegeven met als resultaat dat menig analist zijn verwachtingen voor het lopend kwartaal opwaarts bijstelde. Waar menigeen ervan uitging dat verkopen in het lopende kwartaal zouden dalen tot onder 40 miljoen, gaat nu de goegemeente ervan uit dat het er meer dan 40 miljoen zullen zijn.

  Het succes van de iPhone X was niet het enige opzienbarende nieuws. Apple bevestigde dat het $ 100 miljard extra uittrekt voor de terugkoop van eigen aandelen en dat de dividenduitkering met 16% omhoog gaat. Dat betekent $ 13 miljard extra.

  Apple 01.png

  Deze mededeling droeg bij aan de algehele feestvreugde en het is dan ook niet vreemd dat de koers al snel 4% hoger lag. Analisten zijn het er echter over eens, dat de koersstijging vooral te danken was aan de guidance voor het lopende kwartaal. Er bestond angst dat Apple zou gaan mededelen dat er nog minder toestelletjes verkocht zouden gaan worden dan het consensusgetal van 39 miljoen. Zoals gezegd, het zullen er aanzienlijk meer worden. Ook wijzen analisten op het succes van Apple om juist het duurste toestelletjes het best aan de man te brengen.  Dat dat ook nog eens het best zichtbaar is in een land als China, maakt de prestatie des te opmerkelijker. De markt vertraagt daar en ook Apple verkocht er minder dan een jaar eerder, maar ze verdienden er wel meer aan. In Groter China steeg de omzet met 25% dankzij de iPhone X. Ook de iPhone 8 en 8Plus deden het erg goed. De slachtoffers van de vertraging waren juist Chinese merken.

  Ondanks alle hosannaverhalen kunnen er toch enkele kanttekeningen geplaatst worden bij het succes. Het feit dat de iPhone X de best verkopende smartphone is, kan zich ook tegen Apple gaan keren. Het is niet ondenkbaar dat de bezitter zijn iPhone langer houdt, juist omdat de prijs zo hoog is. Dat betekent dat de vervangingscyclus langer gaat duren. Apple zelf denkt dat probleem te kunnen ondervangen door al in september met een dure variant op de iPhone X te komen. De gedachte is dat het aanbod van dure modellen omhoog moet om zo meer consumentengroepen te kunnen bedienen. Voor Cook is het dan ook absoluut geen gegeven dat de markt voor smartphones verzadigd raakt. Het gaat er alleen om om de juiste man met het juiste model te combineren.

   


   

  TWEETS