NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Beleggers kunnen weer veilig terecht in Europa

  • 4/3/2017

  Boven.png

  02-04-2017, Jaargang 4, Editie 13

   

  Beleggers kunnen weer veilig terecht in Europa

  CWJ 13.jpg

   

  De afgelopen tien jaren heeft de Amerikaanse aandelenmarkt de Europese het nakijken gegeven. Het zou zomaar kunnen dat in 2017 de bordjes worden verhangen, als we de voortekenen mogen geloven. De FTSE Eurofirst 300 Index doet het sinds de verkiezing van Donald Trump beter dan de S&P 500. Vooral de Europese banken hebben geprofiteerd van de Amerikaanse verkiezingen. Hun winst bedraagt bijna 20%. Er zijn nog meer goede voortekenen. Het ziet er naar uit, dat Europese bedrijven eindelijk weer in staat zijn om hun winsten te laten groeien. Dat vooruitzicht heeft dit jaar al geresulteerd in de instroom van    $250 miljoen in beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in Europese aandelen.

  Het is nu wachten op de katalysator die de Europese aandelen werkelijk de wind in de rug bezorgt. Dat zouden naar analogie van de VS de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland kunnen zijn. In Duitsland zou een felle strijd tussen mevrouw Merkel en Martin Schultz ervoor kunnen zorgen dat het onderwerp van de fiscale stimulering in het centrum van het politieke debat komt. Beleggers zouden dat zeer op prijs stellen.

  In Frankrijk is het goed mogelijk dat Emmanuel Macron de verkiezingen gaat winnen. Gebeurt dat, dan lijkt ook Frankrijk rijp voor ingrijpende hervormingen van de economie.

   CWJ 13 (1).png

  Hoe belangrijk politieke ontwikkelingen ook zijn, aan het einde van de dag gaat het om het winstherstel van Europese bedrijven. Wat dat betreft ziet de nabije toekomst er goed uit. De winstrecessie is definitief voorbij en de winst per aandeel zal volgens analisten dit jaar in reële termen op hetzelfde niveau uitkomen als in 2009. Dat was het laatste jaar dat de Europese aandelen een outperformance lieten zien. Het optimisme is vooral gestoeld op de goede prestaties van de Europese economie. Die doet het gewoon beter dan verwacht.

  Dat het goed gaat met die economie blijkt ook uit het gegeven dat er in maart weer een positieve correlatie zichtbaar is tussen de Euro Stoxx 50 Index en de euro. Die twee hebben sinds 2014 in tegengestelde richting bewogen. Dankzij die tegengestelde ontwikkeling konden internationaal opererende bedrijven profiteren van de verzwakkende euro. Nu marcheren beide dezelfde richting op. Dat impliceert dat de fundamenten van de Europese economie daadwerkelijk aan het versterken zijn. Een hogere groei betekent ook dat de rol van de valuta binnen de economie minder belangrijk wordt. Een tweede conclusie kan zijn dat dit internationale beleggers niet is ontgaan en dat hun belangstelling voor Europa weer groeit! Zo beleefde de iShares MSCI Eurozone ETF onlangs de grootste instroom sinds de stemming over de Brexit.

  Al die positieve ontwikkelingen mogen niet verhullen dat er nog de nodige risico’s zijn die snel een einde kunnen maken aan de voorzichtige euforiestemming. Het is onduidelijk hoe een overwinning van Marie Le Pen gaat uitpakken, maar het lijkt weinig aannemelijk dat aandelen hiervan zouden profiteren

  Een tweede onzekerheid van belang heet Donald Trump. Als blijkt dat zijn plannen voor belastinghervormingen en fiscale stimulering het Congres niet bereiken, dan kan dat wereldwijd tot een daling van aandelenkoersen leiden. Europa zal zich niet kunnen onttrekken aan die daling. De vraag is alleen hoe fors die gaat uitpakken. Dat is voor het moment koffiedik kijken. Een groeiend aantal beleggers ziet serieuze kansen in Europa!

  CWJ 13 (2).png

   

  Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag op een extra nieuwsbrief met beleggingstips van Cor Wijtvliet rekenen!

  En dan nog dit:

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onderkant.png

   

   


   

  TWEETS