NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Beursgenoteerd betekent niet automatisch kortzichtig

  • 10/12/2018

  Beursgenoteerd betekent niet automatisch kortzichtig

  kortzichtig.jpg

  In augustus van dit jaar kwam Elon Musk met het nieuws op de proppen dat hij voornemens was om Tesla van de beurs te halen. Dit bericht was geen totale verrassing. Veel ondernemers uit Silicon Valley hebben zo hun bedenkingen over een beursnotering. Ze hebben een hekel aan het idee om kritische vragen van aandeelhouders te beantwoorden en ze moeten al helemaal niets hebben van het toezicht van de Securities and Exchange Commission. Elon Musk zal helemaal weinig van de SEC moeten hebben, want de toezichthouder dwong hem een stapje terug te doen bij Tesla, omdat hij beleggers op het verkeerde been had gezet met zijn mededeling Tesla te delisten.

  Er is echter nog een goed argument om een beursnotering te vermijden of om het bedrijf van de beurs te halen. Dat argument heet korte termijn denken. Er is de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, waaruit naar voren komt dat ceo’s van beursgenoteerde bedrijven moeite hebben om een lange termijnvisie te ontwikkelen. Ze zien vaak af van investeringen met een lange looptijd, omdat ze elk kwartaal mooie winstcijfers moeten presenteren aan de belegger. Toch is dit argument minder overtuigend dan het klinkt. Dat spreekt uit recent onderzoek van de FED, The Long and Short of It: Do Public and Private Firms Invest Differently?

  Onderzoekers van de FED hebben de statistieken van de Internal Revenue Service (IRS) over de belastingaangiften van publieke en private partijen aan een nader onderzoek onderworpen. Het gaat om de periode 2004 – 2015. Het doel van het onderzoek was om te kijken of en wat de belastinggegevens konden leren over het investeringsgedrag van bedrijven. De uitkomsten van het onderzoek zijn op zijn zachtst gezegd verrassend. Zoals gezegd was de communis opinio onder onderzoekers dat beursgenoteerde bedrijven minder investeren in de lange termijn dan private bedrijven. Het IRS onderzoek tovert een omgekeerd beeld. Beursgenoteerde bedrijven investeren 48,1 procentpunt meer dan private, gecorrigeerd voor sector en voor omvang. Private partijen die een beursgang hadden gemaakt, verhoogden hun R&D -to-physical assets met 34,5 procentpunt en hun R&D-to-total investments met 17,1 procentpunt. Bij bedrijven, die hun beursnotering inleverden, daalden de R&D-uitgaven.

  kortzichtig 0.0.png

  Deze uitkomsten bewijzen overigens niet dat er helemaal geen korte termijn denken bestaat bij beursgenoteerde bedrijven. Dat is wel degelijk het geval. Het komt vooral voor in industrieën die gevoelig blijken voor de uitkomsten van kwartaalcijfers. Daar investeert het management veel minder in de lange termijn en in innovatie en verkiest het korte termijnprojecten die snel resultaat leveren. Nochtans blijft de conclusie overeind dat beursgenoteerde bedrijven meer investeren en dan nog vooral in R&D.

  Het onderzoek levert ook voor de VS minder gunstige inzichten op als je de uitkomsten bekijkt in een internationale omgeving. Weliswaar stijgen in de afgelopen jaren de uitgaven voor R&D in de VS. Als je die op een per capita basis bekijkt, dan blijft de VS ver achter bij landen als Zuid Korea, Japan, Duitsland en Zwitserland. De vergelijking leert ook, dat China met een snelle inhaalslag bezig is. Die inhaalslag gaat zo snel, dat China bij ongewijzigd beleid de VS binnen 10 jaar passeert als het gaat om R&D, zo waarschuwt de Information Technology and Innovation Foundation. Het neemt allemaal niet weg dat de uitkomsten van het Fed-onderzoek een godsgeschenk zijn voor de aanhangers van het aandeelhouderskapitalisme!


   

  TWEETS