NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De handelsoorlog pakt helemaal verkeerd uit voor de Opkomende Markten

  • 11/16/2018

  De handelsoorlog pakt helemaal verkeerd uit voor de Opkomende Markten

  handelsoorlog 0.0.jpg

   

  Jarenlang gold het als een wetmatigheid onder beleggers. China was de steunpilaar onder de economische groei van de Opkomende Markten. Die zekerheid lijkt voorgoed voorbij. De oorzaken laten zich gemakkelijk aanwijzen. China zelf heeft steeds meer moeite om zijn groei op niveau te houden en de handelsoorlog helpt evenmin. En dan is de Chinese economie van kleur aan het verschieten.

  De rol van China was en is nog steeds van fundamenteel belang voor de Opkomende Markten. Het land is goed voor ongeveer 70% van alle industriële activiteiten in Azië. De afnemende groei naar waarschijnlijk 6,5% dit jaar beperkt een verdere krachtige expansie en dat heeft consequenties. Elke procent daling in de groei van het bbp vertaalt zich in een gemiddelde vertraging van 0,7% voor de Opkomende Markten, zo heeft Merrill Lynch becijferd. Voor Latijns-Amerika is de vertraging met 1,2% nog groter. Dat deel van de wereld stuurt alles van olie tot koper naar China. Het zwaarst getroffen is echter Zuid-Korea en dat is vooral te wijten aan de handelsoorlog. Zuid-Korea is nagenoeg volledig deel van de Chinese supply chain voor elektronica. Het is daarom niet vreemd dat handelaren de nationale munt van Korea, de Won, als het kleinere broertje van de Renminbi beschouwen. De Kospi, de Koreaanse Index, heeft dit jaar al 15% moeten inleveren en de waarde van de Won is 6% afgebrokkeld.

  Maar ook landen als Taiwan, Singapore en Maleisië, die allemaal profijt hebben gehad van de opmars van China als industriële grootmacht, ondervinden nu nadeel. China is gewoon integraal onderdeel van de Aziatische supply chain. Lijdt dat land, dan lijdt de rest mee! Wat die anderen ook gaan merken, is dat China economisch van kleur gaat verschieten. De dienstensector gaat de centrale rol in de economie overnemen van de industrie. Een dienstesector is minder hongerig naar grondstoffen. Diensten droegen in het eerste halfjaar 4 procentpunt bij aan de groei tegen de industrie met de helft daarvan.

  Bovengenoemde omstandigheden eisen dat zeker de nauwst verbonden landen zich opnieuw gaan uitvinden. Dat moet op het moment dat de dollar en de oplopende rente in de VS Opkomende Landen voor beleggers een stuk minder interessant maken. Het is trouwens niet ondenkbaar dat Opkomende Markten in dat opzicht een trenszetter zullen blijken voor 2019. Het zou zomaar kunnen dat in het komende jaar risico-aversie de toon gaat zetten.

  Opkomende Markten gaan waarschijnlijk ook last krijgen van een zwakkere Chinese munt. Het veelbesproken overschot op de lopende rekening kan zomaar omslaan in een tekort, niet incidenteel maar permanent. Als dat zo is, dan kan China weleens een concurrent worden in plaats van een motor. Het hoeft allemaal overigens geen kommer en kwel te worden voor de Opkomende Markten. China ontpopte zich in razend tempo tot een consument georiënteerde economie. Steeds meer Chinezen beschikken over de middelen om royaal te besteden. Dat gegeven vormt een prettige uitdaging voor bedrijven in de Opkomende Markten. Het is aan de belegger om uit te dokteren welke bedrijven dan potentieel winnaar zijn. Daarbij moeten ze verder kijken dan de huidige oplopende spanningen tussen Beijing en Washington. Dat is weer wel een opgave!


   

  TWEETS