NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De kers op de taart van Paul Polman

  • 10/17/2018

  De kers op de taart van Paul Polman

  Polman.jpg

  Het had een hoogtepunt moeten worden in de lange carrière van de huidige ceo van Unilever. Na het weerstaan van de ongewenste avances van Kraft Heinz leek Polman zelfs school te gaan maken onder zijn ‘peers’. Na het wegsturen van 3G Capital kwam Unilever zijn beleggers tegemoet door de kosten te verlagen en meer eigen aandelen te gaan terugkopen. In zijn streven beleggers in snel tempo mooie marges voor te schotelen verkocht het ook nog eens zijn spreads business voor de hoofdprijs aan private equity.

  Ook opereerde Polman anders om zijn bedrijf weer op de goede weg te helpen. Veel, vooral jonge consumenten, zijn niet langer gecharmeerd van het productenpakket van traditionele spelers als bijvoorbeeld Unilever. Waar concurrenten op zoek gingen naar grote overnames of in bestaande pakketten fors gingen snoeien, koos Polman voor de overname van jonge hippe bedrijven die juist de jongere consument aanspreken. Polman maakte ook school door veel minder dan 3G eenzijdig de nadruk te leggen op kostenverlaging. Hij zag meer heil in innovatie. Zijn terugwijzen van 3G leverde hem het gedempt applaus van zijn sector.

  Het ontrafelen van de duale structuur van Unilever en het verplaatsen leek daarbij vergeleken een peulenschilletje. Dat was de communis opinio. Het zou hem een glorieus einde leveren van een mooie carrière die hij trouwens op geheel eigen wijze wilde beëindigen. En toch ging het mis! De grote fout is waarschijnlijk dat Polman en Marijn Dekkers, de voorzitter van de Raad van Commissarissen, onvoldoende beseft hebben dat welke beslissing dan ook altijd nationalistische gevoelen zou losmaken. Het was voor Britse beleggers bovendien onverteerbaar, dat een keuze voor Rotterdam zou beteken dat het aandeel Unilever niet langer mocht figureren in diverse FTSE-indices. Ze zouden hun aandelen moeten verkopen zonder dat ze daarvoor een premie zouden genieten. Ook waren sommige fondsbeheerders bang, dat een vertrek uit de FTSE 100 tot een verschraling van de diversiteit van deze index zou leiden.

  De grote klacht van de Britse vermogensbeheerders was dat zowel Polman als Dekkers niet bereid waren hierover in gesprek te gaan. Sterker nog, ze verweten Polman arrogantie toen hij in september zijn opwachting maakte bij de Verenigde Naties en het contact met beleggers overliet aan Marijn Dekkers en cfo Graeme Pitkethly. Sommige fundmanagers wijzen daarbij ook op het opzichtig falen van de adviserende zakenbanken, Deutsche en UBS. Die hadden er op zijn mist op moeten wijzen dat de gehanteerde argumenten voor de gekozen beslissing op zijn best een simplificatie van de werkelijkheid was. Pitkethy en Dekkers claimden dat de gekozen oplossing de beste was voor de Groep. Ze gingen er daarbij gemakshalve voorbij, dat die oplossing niet bepaald in het voordeel was van de Britse belegger.

  Polman 0.0.png

  Het ontbreken van een gewillig oor voor de klachten maakt aannemelijk dat de top van Unilever inderdaad verrast was voor het Britse verzet en dat de enige overblijvende optie was op de eigen schreden terug te keren. Dat gaat uiteraard gepaard met fors verlies voor Paul Polman en Marijn Dekkers. De eerste zal nu waarschijnlijk vervroegd terugkeren. Het is nog maar de vraag of Dekkers nog voldoende vertrouwen heeft bij beleggers om de zoektocht naar een opvolger af te ronden. Aan de opvolging wordt al een jaar gewerkt.

  Hoe het nu verder moet, is voorlopig onduidelijk. Veel beleggers zijn van mening dat de herziening van de structuur moet doorgaan. Hoe, dat is en blijft onduidelijk! Er is wel haast bij, want veel beleggers zijn ook van mening dat de omzetgroei van Unilever zeer te wensen overlaat. Die bedroeg in het 2de kwartaal slechts 1,6%, een halvering ten opzichte van de meer dan 3% in het 1ste kwartaal. De heldenstatus van Paul Polman bladdert in razend tempo af!

   


   

  TWEETS