NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De oliemarkt is nog steeds overvoerd. De prijs per vat kan naar $ 20

  • 2/20/2015

  Boven.png

  15-02-2015, Jaargang 2, Editie 7

   

   

  De oliemarkt is nog steeds overvoerd. De prijs per vat kan naar $ 20

  Het verhaal mag genoegzaam bekend heten. Sinds het midden van 2014 is de prijs voor een vat olie stelselmatig gaan dalen. De oorzaak was een toenemend aanbod bij een gelijkblijvende of zelfs licht krimpende vraag. Het besluit van OPEC om de productie niet te verlagen versnelde de prijsval nog. Zo rond de jaarwisseling leek de prijs zelfs te kunnen dalen tot op of onder het niveau van $ 40 per vat. Sindsdien zijn prijzen gestabiliseerd en krabbelen ze voorzichtig weer op.

  Olie.png

  Het prijsherstel is toe te schrijven aan de verwachting, dat de productie van schalieolie in de VS wel moet gaan teruglopen. Voor veel kleinere producenten van minder productieve velden is het immers onmogelijk om winstgevend te produceren als prijzen dalen tot onder een niveau van $ 50. De afgelopen weken liet de sector in de VS bij herhaling weten, dat er minder nieuwe putten geslagen werden en dat onproductieve putten afgesloten werden. Op basis van deze en andere berichten vielen er geluiden in de markt te horen, dat de daling voorgoed voorbij was en dat prijzen zich weer zouden gaan herstellen tot boven $ 60 per vat. Sommige bronnen zagen zelfs een herstel tot ongeveer $ 90.

  olie2.jpg

  Toch lijkt hier de wens de vader van de gedachte. Op de korte termijn is de kans dat de prijs opnieuw gaat dalen groter dan dat de prijs stijgt naar een niveau tussen $ 60 - $ 70. De BIS, de Bank for International Settlements concludeerde in een recent rapport, dat veel producenten van Schaliegas moeten blijven produceren, omdat ze hun schulden moeten afbetalen. De BIS heeft berekend, dat de energiesector in de VS een schuld heeft van meer dan $ 800 miljard. In 2003 was dat nog slechts $ 200 miljard. Door de prijsdaling is de waarde van olie als onderpand gedaald en dus moeten bedrijven meer produceren om aan hun verplichtingen te voldoen. De cijfers lijken de BIS gelijk te geven. Ook aan het einde van de maand januari produceerden de Verenigde Staten nog steeds meer dan 9 miljoen vaten per dag en dat is bijna 10% meer dan in juni 2014. De productie is daarmee nog steeds de hoogste in meer dan 30 jaar.

  De Bankiers van Goldman Sachs delen de opinie van de BIS. Ook zij erkennen, dat er de nodige putten dicht gaan en dat er minder putten geslagen worden. Maar dat betekent niet, dat de productie omlaag gaat. De bank stelt vast, dat tot nu toe alleen de minst productieve putten gesloten zijn. Nieuwe technieken stellen producenten in staat om meer uit bestaande putten te halen tegen nog lagere prijzen. Goldman Sachs denkt dan ook, dat de productie de komende kwartalen alleen nog maar zal stijgen. Die kan nog naar 9,3 miljoen vaten per dag. Pas aan het einde van 2015 kan de productie daadwerkelijk gaan dalen. Maar dat kan alleen als de prijzen nog fors omlaag gaan. Als de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) opnieuw gaat dalen naar $ 39 of daaronder, dan gaat dat meer en meer producenten pijn doen. Bij voldoende pijn kan de prijs aan het einde van 2015 dan stijgen naar een niveau van $ 65 per vat.

  olie3.jpg

  De olieanalist van Citi Group, Edward Morse, gaat nog een stapje verder. Hij stelt vast, dat niet alleen de productie in de VS op niveau blijft en stijgende is, maar dat hetzelfde gebeurt in de rest van de wereld. Grote producenten als Saoedi Arabië, Iran en Irak, maar ook landen als Rusland en Brazilië blijven hun productie maar opvoeren om die overproductie vervolgens met hoge kortingen op de internationale oliemarkten aan te bieden. Het markaandeel is inmiddels voor alle partijen heilig. Edward Morse denkt dan ook, dat de prijs wel eens weg kan zakken naar een niveau van $ 20 voordat er een nieuw evenwicht op de markt kan ontstaan. Zijn de contouren van dat nieuwe evenwicht eenmaal zichtbaar, pas dan kan de prijs weer omhoog naar een voor alle partijen acceptabel niveau. Volgens Citi Group kan de prijs aan het einde van 2015 op een niveau van $ 75 per vat liggen. Dat de aanpassing zo lang moet duren en gepaard gaat met enorme prijsbewegingen is te wijten aan de veranderde positie van OPEC. Dankzij de groei en bloei van de schalie-industrie in de VS is het voor deze organisatie niet langer mogelijk prijzen naar hun hand te zetten. De dominantie van OPEC is voorgoed voorbij!

   

  Cor Wijtvliet

   En dan nog dit:

  - Heb je opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl
  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)
  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoek je mijn website: www.corwijtvliet.nl.
  - Ontvang je het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneer je zich dan hier!

  onderkant.png

   

   


   

  TWEETS