NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De schaliebonanza is (tijdelijk?) voorbij

  • 9/19/2018

  De schaliebonanza is (tijdelijk?) voorbij

  bonanza 0.0.jpg

  Tijdens een recent congres georganiseerd door Barclays bank deden de ceo ’s van Schlumberger een Halliburton, twee grote toeleveranciers aan de olie-industrie enkele opmerkelijke uitspraken. Beide ceo ‘s kwamen tot de conclusie dat het minder ging met de schalie-industrie. Er werden minder nieuwe putten geslagen en dat had consequenties voor de winstverwachtingen van beide bedrijven. Temeer, omdat ook de gang van zaken in het Midden-Oosten minder voorspoedig verliep dan wenselijk was. Halliburton stelde daarom de verwachting voor de winst per aandeel alvast met $ 0,08 - $ 0,10 neerwaarts bij. De verwachte winst per aandeel voor het 3de kwartaal bedroeg $ 0,52.

  Volgens beide ceo ‘s kampen schaliebedrijven vooral in de Permian Base  met logistieke problemen, waardoor bedrijven niet of amper toekomen aan het slaan van nieuwe putten. Dat moet wel gevolgen hebben voor de productie, maar ook voor komende investeringen en prijzen. Door de hausse van de afgelopen twee jaren lopen de kosten voor personeel en materiaal sterk op. Ook groeien de milieuproblemen. Wat te doen met al dat vervuilde water en wat te doen met het gas dat vrijkomt bij het oppompen van olie. Het grootste probleem is voor het ogenblik hoe de olie zo snel mogelijk vanuit Texas te transporteren naar de raffinaderijen aan de westkust en naar de exporthaven aan de Golf van Mexico. Er is een nijpend tekort aan pijplijnen.

  Ingewijden vragen zich echter af of er meer aan de hand is dan puur logistieke problemen. Uit onderzoek van Schlumberger blijkt dat nieuwe putten in het Permian Basin die vlak naast oudere putten geslagen worden duidelijk minder productief zijn dan de oorspronkelijke putten. Dat is zeker het geval als je bedenkt dat er vaak meer voor nodig is om de olie omhoog te brengen. Het zou daarom zomaar kunnen dat het productiepotentieel lager is dan eerder bedacht en gehoopt. Dat zou slecht nieuws zijn voor de schalie-industrie in de VS en voor de positie van de VS als een van de grootste olieproducenten ter wereld.

  bonanza 0.1.png

  Ondertussen hebben de Saoedi’s zo hun eigen problemen. In juni van dit jaar verhoogden ze onder druk van president Trump hun productie. De president vond dat de prijzen voor een vat olie te snel opliepen. Een maand later hebben ze die extra productie voor een groot deel weer afgebouwd. Dat hebben ze naar eigen zeggen gedaan, omdat er te weinig vraag was naar de extra olie. Die prozaïsche verklaring vindt niet in ieders ogen genade. De productieverhoging was ook bedoeld om voldoende voorraden op te bouwen, omdat op 1 november de hernieuwde boycot van Iran door de VS start. Dat scheelt al snel 1 miljoen vaten per dag.

  Er is echter ook twijfel of de Saoedisch daadwerkelijk hun productie hebben verlaagd. Satellietbeelden zouden aantonen dat de Saoedi’s wel degelijk bezig zijn om versneld voorraden op te bouwen. Ze hangen dat liever niet aan de grote klok om zo de prijs van een vat olie te steunen. Hun uitgebreide investeringsprogramma’s zijn wel gediend bij een prijs van $ 80 per vat. Door hun werkelijke productie te verzwijgen hopen ze waarschijnlijk ook een confrontatie met Iran uit de weg te gaan. Iran is immers een prominent lid van OPEC.

   bonanza 1.1.png

  Het gedraai van de Saoedi’s heeft nog andere gevolgen. OPEC maakt gebruik van 6 onafhankelijke bureaus om een juist beeld te krijgen van de productie. Dat is belangrijk voor de prijsvorming. Die schattingen over juli lopen zeer sterk uiteen en 2 bureaus maken melding van pogingen van Saoedi-Arabië om de productiecijfers te verlagen. Dit soort praktijken stelt de betrouwbaarheid van de Saoedi’s in de waagschaal. Dat is niet niks. Saoedi-Arabië is een van de weinig landen die de markt kan overvoeren met olie, maar ook voor tekorten kan zorgen. Als onzekerheid troef is dan is dat funest voor een correcte prijsvorming.

   

   


   

  TWEETS