NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Dit keer is het anders of toch niet?

  • 6/12/2017

  Boven.png

  11-06-2017, Jaargang 4, Editie 22

  Dit keer is het anders of toch niet?

  Anders.jpg

  We hebben er al vaker op gewezen. Technologie domineert de indexen. De top vijf van de S&P 500 naar marktkapitalisatie bestaat uit Facebook, Amazone, Apple, Microsoft en Google. De koers van Apple is in de afgelopen maanden met meer dan 50% gestegen, terwijl de stijging voor Google en Facebook uitkomt op meer dan 25%. De marktkapitalisatie van de laatstgenoemde drie bedrijven is met meer dan $ 500 miljard gestegen.

  Anders 1.png

  De grote technologiereuzen lijken steeds meer in een eigen universum te leven. De S&P 500 is zonder deze bedrijven een bescheiden 5% gestegen. De technologiesector heeft echter 20% gewonnen en weegt voor 23% mee in de index. Geen enkele sector is zo dominant geweest sinds de dotcom crisis aan het begin van deze eeuw. Je zou denken dat dit voldoende reden is om alarmbellen te laten rinkelen, maar nee! Overal hoor je de bekende kreet dat het dit keer anders is. Zelfs Jeremy Grantham, de bekende value investor, denkt dat er weinig reden tot zorg is. Hij ziet geen bubbels ontstaan, omdat de winstgevendheid van de bedrijven alleen maar is toegenomen. Toegegeven de ratio price/sales bedraagt 4 voor de Tech sector. Dat is evenveel als in 2001, maar de koers-winstverhouding ligt nog altijd onder het 20-jarig gemiddelde. Volgens Bank of America is de waardering van groeiaandelen ten opzichte van waarde aandelen recentelijk boven het hoge niveau van 2000 gestegen. De bank voegt er echter sussend aan toe dat de winsten naar verwachting behoorlijk blijven groeien.

   Anders 2.png

  Het is allemaal waar, maar het klinkt ook bekend in de oren. Op de een of andere manier lijkt menigeen nu te denken, dat in 2000 de werkelijkheidszin bij veel beleggers was weggelekt, omdat ze in hun bespiegelingen teveel uitgingen van toekomstige winsten. Dat neemt niet weg dat de huidige k/w voor de Tech sector met 31X hoog te noemen is. Dat is zeker het geval als je bedenkt dat aan het begin van 2016 de K/W nog slechts 21x bedroeg. De verhoudingen slaan nog meer uit het lood als je Amazon tot de Tech sector rekent, wat nu niet het geval is. Als Amazon meetelt in de Tech sector, dan is die sector goed voor 25% van de totale markt. Amazon zou ook de huidige K/W verder op stuwen. De koers van dit aandeel is sinds 2011 vervijfvoudigd, maar de winstverwachtingen zijn gehalveerd. Uit gegevens van Blomberg blijkt dat de winst in 2018 $ 13 miljard zou moeten bedragen. Sedertdien zijn de verwachtingen verlaagd naar $ 6 miljard, uitgaande van het wispelturige gedrag van oprichter Jeff Bezos.

  Het is een optie om als belegger op zoek te gaan naar technologieaandelen die het minst gevoelig zijn voor bubbelvorming zonder daarbij de lange termijn uit het oog te verliezen. De geschiedenis leert dat dat moeilijk is. Zo heette Amazon in 1999 overgewaardeerd. De crash aan het begin van deze eeuw leek de sombermannen gelijk te geven. Het aandeel kelderde met 90% naar $ 9. De verkopers hebben echter ongelijk gekregen. Amazon heeft als eerste aandeel het niveau van $ 1000 doorbroken. Kiezen voor veiligheid klinkt logisch, maar ook dat is op het tweede gezicht minder reëel dan het lijkt. In 1999 waren talloze beleggers van mening dat de waardering van veel dotcoms irreëel was. Toch wilden ze wel een graantje meepikken van de euforie van het moment zonder teveel risico te lopen. Ze kozen daarom voor de bedrijven die de bouw van de infrastructuur van het Internet verzorgden of voor het dataverkeer zorgden. De keuze viel op WorldCom, Quest, Lucent, Motorola en Cisco. Het bleek een fatale keuze. Alleen Cisco bestaat nog, maar zijn waardering is nu 50% lager dan in 2000.

  Hoewel heel veel signalen op rood staan, hoor je amper dat er een nieuwe Tech bubbel in de maak is. En dus kan het gebeuren dat maaltijdbezorger Blue Apron binnenkort een beursgang maakt. In het prospectus valt te lezen dat het bedrijf een verlies van $ 55 miljoen lijdt bij een omzet van $ 800 miljoen. Maar dat is niets vergeleken bij Pets.com. In het prospectus uit 2000 kunnen we lezen dat dit bedrijf een even groot verlies kende bij een omzet van $ 6 miljoen. Het kan dus altijd nog gekker, maar of dat zo geruststellend is? Deze keer is het anders of draaien we ons weer een rad voor ogen!

  Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag op een extra nieuwsbrief met beleggingstips van Cor Wijtvliet rekenen!

  En dan nog dit:

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onderkant.png


   

  TWEETS