NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Koffie, koffie, een lekker bakkie koffie

  • 9/26/2018

  Koffie, koffie, een lekker bakkie koffie

  koffie 0.1.jpg

  De koffie-oogt in Brazilië, de grootste producent, is dit jaar enorm. Dat heeft niet tot veel vreugdekreten geleid bij de producenten, de koffieboeren. Eerder is het omgekeerde het geval. Ze zijn in zak en as en dat is goed te begrijpen. De prijs voor een pond koffie is op de internationale koffiemarkten gedaald naar het laagste niveau in 12 jaar en bedraagt nu ongeveer $ 1.

  De oorzaak van de scherpe prijsdaling is niet louter het gevolg van de overvloed aan hoge kwaliteitsbonen. Voor de goede orde, ook andere koffieproducerende landen, zoals India, maken melding van recordoogsten. Het heeft ook veel te maken met de waardedaling van de Braziliaanse Reaal. Die is het afgelopen jaar met 20% gedaald ten opzichte van de dollar. Die daling heeft verschillende gronden. Er is onder beleggers sowieso onrust en vrees over de Opkomende Markten. Ook de politiek situatie draagt bij. Er komen verkiezingen aan en de uitslag laat zich absoluut niet voorspellen. Ook dat draagt bij aan de onzekerheid onder beleggers, omdat de uitslag van de verkiezingen medebepalend zal zijn voor het al dan niet doorgaan van de broodnodige verkiezingen.

   koffie 1.2.png

  Er is altijd een nauwe correlatie geweest tussen de prijs van koffie en de reaal. Dat is vooral te wijten aan het feit dat koffie internationaal verhandeld wordt in dollars. Als de Reaal daalt zien koffieboeren zich gedwongen zoveel mogelijk koffie te verkopen en dat komt de prijs niet ten goede. Hedgefunds en andere speculanten zijn zich scherp bewust van deze correlatie en nemen dienaangaande posities in. Ook dat komt de prijs niet ten goede. Dit jaar is het aantal short posities alleen maar gestegen. Ze zijn echter niet gerust op de uitkomst van de verkiezingen en volgen de aanloop ernaar toe met grote aandacht. Als Rechts wint, dan zal de Reaal waarschijnlijk in waarde gaan stijgen. Als Links wint dan zal de Reaal verder wegglijden zo is de verwachting.

   koffie 2.2.png

  De te lage koffieprijzen beginnen echter een sociale tol te eisen. Prijzen zijn tot een niveau gedaald dat die de kosten niet meer goedmaken. Belangenorganisaties beginnen zich nu te roeren. In een land als Colombia gaan steeds meer boeren over op de teelt van coca, basisgrondstof voor cocaïne. In Guatemala kiest een groeiend aantal boeren voor emigratie als oplossing voor hun problemen. Wereldwijd zijn meer dan 100 miljoen mensen afhankelijk van de teelt en bewerking van koffie en koffiebonen. De vrees voor grote sociale onrust is dan ook niet zo gek! Onder de huidige omstandigheden is het dan ook niet vreemd, dat the World Coffee Producers Form een beroep heeft gedaan op de grote afnemers als Nestlé en Jab Holdings om iets meer dan de kostprijs aan de boeren te vergoeden. Voorlopig heeft alleen Nestlé zich niet afwerend getoond om met het Forum in gesprek te gaan.


   

  TWEETS