NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Renewables gaan hun belofte inlossen

  • 8/20/2018

  Boven.png

  19-08-2018, Jaargang 5, Editie 32

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag wekelijks op een extra nieuwsbrief met vijf beleggingstips rekenen.

   

  Renewables gaan hun belofte inlossen

  Renewables.jpg

  In 2010 kostte het nog GBP 0,03 om een ketel water met zonne-energie aan de kook te brengen. In 2020 zal dat amper een cent kosten en in 2030 zijn de kosten effectief nul! Dat is uiteraard goed nieuws voor de planeet, maar misschien toch ook voor de economie. Het gegeven dat renewables binnen afzienbare termijn de goedkoopste bron van energie zijn heeft bedrijven in die sector al in beweging gebracht. Meer dan een handvol grote Europese nutsbedrijven hebben acquisities en/of desinvesteringen aangekondigd met als doel hun huidige businessmodel grondig te hervormen.

  Ze doen dat terecht nu het duidelijk is dat hun segment fundamenteel gaat veranderen. Tot dusverre konden wind en zon alleen maar hun rol spelen dankzij genereuze overheidssubsidies. Met andere woorden, hun groei hing af van de mate van subsidie van overheidswege. Aan die periode lijkt nu definitief een einde te komen. In het afgelopen jaar zijn er enkele grote projecten van start gegaan die het moeten doen zonder subsidie en belastingvoordelen. Het heeft er tot dusverre de schijn van dat die projecten levensvatbaar zijn. De implicatie daarvan is dat renewables net zo snel kunnen groeien als de technologie toelaat.

  Maar ook overheden zijn vandaag de dag niet zo genereus meer. Bedrijven moeten via veilingen dingen naar subsidies. Ze moeten ook nog eens hun best doen om de beste projecten te kunnen bemachtigen. Het doel is om zo innovatie te stimuleren en de effectiviteit te verhogen. Dit model werkt, zo wijst de praktijk uit. In het Verenigd Koninkrijk zijn de kosten voor offshore windprojecten de afgelopen drie jaren gehalveerd en gelijksoortige ontwikkelingen zijn te zien in Duitsland.

  De grote nadruk op kostenbeheersing heeft nog meer gevolgen. Ontwikkelaars zien meer en meer heil in schaal.  Wind- en zonneparken worden steeds groter. Sommige zonneparken tellen meer dan een miljoen panelen en windturbines op zee zijn hoger dan een flatgebouw met wieken van bijna 100 meter. De bedrijven zelf worden trouwens ook steeds groter. Ze moeten wel om zo hun koopkracht te vergroten vis a vis hun supply chains en om meer synergiën, data en operationele expertise uit hun renewable portfolio’s te persen. Een bedrijf dat succesvol wil acteren binnen het huidige veilingmodel moet wel al deze kwaliteiten en vaardigheden in huis hebben.

  Renewables 0.0.jpg

  Kortom, of de sector nu wil of niet, ze moet veranderen. Traditioneel waren de nutsbedrijven vooral regionaal actief. Ze beperkten hun activiteiten tot binnen de landsgrenzen en moesten verantwoording afleggen aan de lokale of regionale politiek. Nog steeds is de sector in Europa een lappendeken van nationale spelers. Dat kan binnen afzienbare termijn gaan veranderen. Die huidige spelers kunnen wel eens veel meer gaan lijken op bedrijven uit de olie- en gassector. Dat betekent waarschijnlijk ook dat er minder, maar grotere spelers met elkaar op wereldschaal concurreren. Deze Renewable Majors kunnen misschien wel tien tot twintigmaal zo groot worden als de huidige spelers.

  Zover is het nog niet en het is nog volstrekt onduidelijk wie de winnaars van morgen zijn. Er moeten trouwens ook nog enkele problemen opgelost worden, zoals de opslagcapaciteit van de batterijen. De trend is echter niet meer te stoppen. Nutsbedrijven die morgen mee willen doen, moeten vandaag al wel druk plannen maken!

  Cor Wijtvliet

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  QE 2.png   

  TWEETS