NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Schalieolie wordt eindelijk winstgevend

  • 5/4/2018

  Schalieolie wordt eindelijk winstgevend

  Schalie.jpg

  Politieke onrust in het Midden-Oosten en de rest van de wereld in combinatie met de productiebeperkingen door OPEC en haar bondgenoten maakt een partij tot de bekende lachende derde. Waar OPEC altijd bang voor is geweest, gebeurt nu in wekelijkheid. De prijs van olie balanceert voortdurend op de rand van $ 70 per vat of er net over. Dat is uiteraard goed nieuws voor het oligopolie, maar zeer zeker ook voor hun concurrentie en dan in het bijzonder de Noord-Amerikaanse producenten van schalieolie.

  Tot aan het einde was dit segment van de olie-industrie voor het voortbestaan vooral aangewezen op de toestroom van steeds weer nieuw kapitaal. Daar is toen een einde aangekomen. De beste schalieproducenten begonnen dankzij de stijgende olieprijs voldoende kasstromen te genereren om hun investeringen in het boren naar nieuwe bronnen uit eigen middelen te bekostigen. Bij het huidige prijsniveau genereren ze ook vrije kasstromen, aldus de consultants van Wood Mackenzie.

  Het feit, dat in ieder geval de top van de schalieproducenten hun investeringen uit eigen middelen kan betalen zorgde uiteraard voor een zucht van verlichting onder veel beleggers. Dat was goed terug te zien aan de koersontwikkeling van veel (schalie)bedrijven. Maanden bleven de koersen achter bij de ontwikkeling van de olieprijs, maar in deze maand (april) is daar ten positieve verandering in gekomen. Vooraanstaande bedrijven als EOG Resources, Continental Resources en Pioneer Resources zagen hun koersen in april met meer dan10% omhooggaan. Beleggers hebben er blijkbaar meer vertrouwen in gekregen dat hun investeringen gaan renderen.

  Die hoop lijkt op feiten gebaseerd. Volgens het eerdergenoemde Wood Mackenzie zijn de grotere schalieproducenten bij een olieprijs van $ 53 per vat in staat vrije kasstromen te genereren. Zoals gezegd beweegt de olieprijs zich rond een niveau van $ 70. Het is nu een lucratieve aangelegenheid. Dat werd ook wel eens tijd, want de industrie is van ver gekomen. In de periode 2008-09 begonnen producenten met het slaan van de eerste putten. Daar ging veel meer geld inzitten dan eruit kwam. De enige manier om door te gaan bestond er uit dat bedrijven op grote schaal bedrijfsobligaties en aandelen uitgaven en bij banken aanklopten voor leningen. Het ging om enorme bedragen. Onderzoeksbureau Dealogic komt voor de verkoop van bedrijfsobligaties in de periode 2008-2017 tot het astronomische bedrag van $ 293 miljard.

  Schalie 11.png

  In diezelfde periode zijn de kosten voor horizontaal boren en hydraulic fracturing scherp omlaaggegaan en zijn de technieken aanmerkelijk verbeterd. De resultaten ervan zijn verbluffend. Pioneer Natural Resources claimt dat zijn putten in het Permian Basin nu 300% meer produceren dan pakweg vier jaar geleden. Dat heeft de drempel om winst te maken aanmerkelijk verlaagd. In 2014 was een break-even niveau bereikt bij een olieprijs van $ 55 - $ 60. Anno 2018 ligt dat niveau net boven $ 20 per vat.

  Tot dusverre zijn waarderingen voor schaliebedrijven aan de lage kant gebleven om een aantal redenen. Het rendement op investeringen was beslist niet om over naar huis te schrijven. Beleggers waren ook bang dat de alsmaar stijgende schalieproductie voor een overschot op de wereldmarkten zou zorgen, waardoor prijzen opnieuw konden tuimelen zoals eerder in 2014 was gebeurd. Die zorgen lijken nu naar de achtergrond te verdwijnen. Veel schaliebedrijven willen niet langer groeien ten koste van alles, maar gaan meer en meer de nadruk leggen op het verbeteren van de rendementen. Anadarko Petroleum, Devon Energy en Hess gaan de dividenduitkering verhogen en hebben plannen voor terugkoop eigen aandelen. Hiermee bewijst de sector zich als een betrouwbare partner. De Venezolaanse crisis en de spanningen in het Midden-Oosten verkleinen bovendien de kans dat er weer grote overschotten groeien. Met dat alles in het achterhoofd lijken de fundamentals er zeer vertrouwenwekkend uit te zien!


   

  TWEETS