NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Tech domineert ook de Opkomende Markten

  • 10/23/2017

  Boven.png

  22-10-2017, Jaargang 4, Editie 40

  Tech domineert ook de Opkomende Markten

  Tech.jpg

  De rally op Wall Street wordt vooral gevoed door de techsector. Dat is echter maar een deel van het verhaal. De rally stoelt vooral op de stratosferische koersstijging van de Faangs, Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (Alphabet). Daarmee heeft de huidige rally een tamelijk smalle basis, maar het kan nog erger. Dat bewijzen de diverse indices in de Opkomende Markten. Ook daar is de invloed van de techsector buitensporig groot, nog groter dan op Wall Street.

  Nog niet zolang gelden domineerden commodities en de sector Materials de MSCI EM equity Index, maar dat is waarschijnlijk voltooid verleden tijd. Nu domineert de techsector deze index met 25,5% tegen bijvoorbeeld 23,2% in de S&P 500. Het zijn vooral de grote technamen die de index stuwen. Ze zijn goed voor 47% van de stijging van 29% en doen het daarmee veel beter dan de Faangs die ‘slechts’ 29% van de stijging in de S&P 500 voor zich opeisen. Andere sectoren die de rally van EM Index stutten zijn de financials en de consumer discretionaries met samen 28%. Dat geeft de rally een zeer smalle basis, zoals gezegd nog smaller dan op Wall Street. In de afgelopen maand september representeerden 10 aandelen 41% van de winst in de MSCI Index, waarin 830 aandelen zijn opgenomen. Het gaat dan voornamelijk om aandelen uit de techsector. Binnen die sector domineren weer een handjevol bedrijven uit China, Zuid Korea en Taiwan.

  Het kan allemaal nog erger, zeker als we op landenniveau kijken. In landen als Zuid Korea en Taiwan zijn twee bedrijven verantwoordelijk voor meer dan 50% van de koersstijging en dat geldt ook voor de MSCI China Index, waarin 149 bedrijven zijn opgenomen. Ook hier zijn het slechts twee bedrijven die het beeld domineren en dat zijn Tencent en Alibaba. Ze generen 45% van de winst in de Index.

  Tech 1.png

  Figuur 1 Alibaba

  Voor sommige beleggers zal het bovenstaande beeld deja vue gevoelens oproepen. Ging het in de jaren negentig van de vorige eeuw ook niet zo? Domineerden ook toen niet een handjevol bedrijven uit de techsector de diverse indices. Staan we derhalve aan de vooravond van een forse correctie? Niets valt natuurlijk uit te sluiten, maar er zijn gelukkig grote verschillen tussen toen en nu. Toen rustte de rally op het geloof dat veel techbedrijven ooit winst zouden gaan maken, maar nu maken de in het oog springende bedrijven gewoon een gezonde winst. De vooruitzichten zijn ook nog eens goed. Volgens UBS zullen de 10 grootse IT bedrijven in de Opkomende Markten hun omzet dit jaar met 35% zien groeien en hun winst met zelfs 70%.

  Die mooie vooruitzichten steunen op twee factoren. De eerste is de dramatische prijsstijging van de drams, waar vooral de producenten uit Zuid Korea en Taiwan profiteren. De tweede factor van belang is de onstuitbare opmars van de Chinese Internetbedrijven met als uithangbord Alibaba. De laatste zag zijn koers dit jaar verdubbelen. De grote Chinese internetbedrijven slagen er volgens JP Morgan steeds beter in hun businessmodel te monetiseren en zodoende hun winsten op te krikken. Hun grote en nog steeds toenemende gewicht in de markt verbetert de vooruitzichten alleen nog maar. Komend jaar kan de winst opnieuw met 35% - 40% toenemen.

  Tech 2.png

  Figuur 2 Tencent

  Bij JP Morgan zijn ze ook niet erg ongerust over de smalle basis van de huidige rally. Ze verwachten dat de basis allengs breder wordt. Ze denken dat bijvoorbeeld ook de financials komend jaar goed gaan presteren. Ze wijzen er ook nadrukkelijk dat waarderingen nog steeds redelijk gematigd zijn. Van overdreven euforie op de aandelenbeurzen is in hun ogen nog geen sprake. Tenslotte doen ze ook nog een beroep op de geschiedenis om hun gelijk te bewijzen. In de Opkomende Markten duurt een cyclus gemiddeld 3 tot 4 jaar en 2017 is pas het eerste jaar in deze cyclus. Dat wil echter weer niet zeggen dat succes verzekerd is. Er leven twijfels over de houdbaarheid van de goede gang van zaken in de halfgeleiderindustrie. Het zou best kunnen dat prijzen voor drams komend jaar gaan dalen. Daarmee zou een van de twee pilaren onder de huidige rally wegvallen!

  Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag op een extra nieuwsbrief met beleggingstips van Cor Wijtvliet rekenen!

  En dan nog dit:

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onder.png


   

  TWEETS