Hogere premie autoverzekeringen bij ouderen

Ouderen betalen meer voor hun autoverzekering vanwege hun leeftijd. Ook zouden ouderen door verzekeraars zelfs geweigerd worden, omdat zij als groep een hoger risico vormen.

Uit de gemiddelde schadecijfers per leeftijd, blijkt dat de gemiddelde schade die verzekeraars per polis kwijt zijn, daalt tot en met een leeftijd van 70. Op die leeftijd vormt een verzekerde een gemiddelde schadepost van €95 per jaar. Daarna stijgt de schade weer naar een gemiddeld schadebedrag van €159 voor iemand van 85. Dat scheelt niet heel veel met het schadebedrag van iemand van 35 jaar, diegene kost verzekeraars gemiddeld €153 per jaar. Een verschil van maar 4%, zo heeft de Consumentenbond berekend. Is het dus wel zo terecht dat ouderen een hogere polis hebben.

Een verzekeraar gebruikt meerdere gegevens om een risico en premie te berekenen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met hoe zwaar de auto weegt of het aantal kilometers dat de klant per jaar rijdt. Elke verzekeraar bepaalt zelf hoe zwaar hij deze factoren laat wegen in zijn berekening.

De laatste tijd zijn de premies van alle autoverzekeringen omhooggegaan. Dat komt omdat er meer brokken gemaakt worden op de weg. Het lijkt erop dat sommige maatschappijen zijn oudere automobilisten liever kwijt dan rijk zijn. Sommige verzekeraars verhogen de premies bij het passeren van een bepaalde leeftijd, andere verzekeraars weigeren ouderen gewoon.

Volgens berekeningen van de consumentenbond is iemand van 35 jaar gemiddeld €284 per jaar kwijt voor een WA-verzekering. De premie loopt daarna op met de jaren. Iemand van 70 betaalt €324 per jaar. Een 85-jarige is maar liefst €515 kwijt. Dat is 81% meer dan iemand van 35, terwijl een 85-jarige maar 4% meer schade maakt dan iemand die 50 jaar jonger is. Iedereen weet dat verzekeraars de risico’s van een nieuwe klant inschatten. Maar er is niet gebleken dat iemand van 70 jaar en ouder meer brokken maakt dan een automobilist van 35. Boven de 75 jaar is dat wel het geval. Dan stijgt het aantal ongevallen per kilometer. Maar ouderen rijden in die leeftijdsfase minder kilometers, zodat het risico voor de verzekeraar niet veel groter wordt.